Pengenalan
Unit ini bertanggungjawab memastikan perlaksanaan semua dasar, polisi dan strategi Kementerian Kesihatan Malaysia berhubung dengan kawalan eksport makanan.
Fungsi Unit
1. Piagam Pelanggan
Sijil kesihatan dikeluarkan dalam tempoh:
- 3 hari (sekiranya produk mempunyai sijil HACCP dari Kementerian Kesihatan)
- 21 hari bekerja (sekiranya produk tiada sijil HACCP)
Sekiranya dokumen dan maklumat lengkap dari pemohon.
2. Fungsi dan Aktiviti Unit
- Merancang, melaksanankan dan menilai aktiviti kawalan eksport di peringkat negeri.
- Sebagai Competent Authority di peringkat negeri bagi pengeksportan ikan dan hasilan ikan serta makanan lain ke Kesatuan Eropah, Amerika Syarikat dan Negara lain.
- Melaksanakan system kawalan di sepanjang rantaian pengeluaran ikan dan hasilan ikan serta makanan lain ke Kesatuan Eropah, Amerika Syarikat dan Negara lain mengikut garis panduan dan prosedur yang ditentukan.
- Menyelaras, memantau dan mengeluarkan sijil eksport iaitu Sijil Kesihatan dan Sijil Penjualan Bebas.
- Menjalankan verifikasi ke atas kawalan rasmi yang dijalankan oleh CA yang berkaitan dan
memastikan tindakan pembetulan diambil ke atas ketidakpatuhan.






