FAQ BKKM FAQ BKKM

Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan

1. Apa itu PAH?
PAH adalah singkatan kepada Polisiklik Aromatik Hirokarbon. Ia merupakan bahan kimia yang terhasil melalui proses pembakaran terhadap makanan tinggi lemak pada suhu yang tinggi.


2. Apakah faktor yang mempengaruhi kandungan PAH dalam makanan?
Terdapat banyak perkara yang mempenharuhi kandungan PAH dalam makanan seperti kaedah memasak atau pembakaran, suhu pembakaran, proses pengasapan, tahap pengasapan, kandungan lemak, pencemaran persekitaran dan sebagainya.


3. Apakah makanan yang mengandungi PAH?

Makanan yang sering dikaitkan mengandungi PAH adalah makanan yang tinggi kandungan lemak yang dimasak secara panggang dan pengasapan.


4. Apakah kesan kepada kesihatan?
PAH dikategorikan sebagai bahan karsinogenik dan boleh menyebabkan kanser. Pendedahan yang berterusan pada paras yang tinggi boleh mendatangkan risiko kesihatan kepada pengguna.


5.Adakah terdapat kajian toksikologi yang dijalankan berkaitan PAH?
Diperingkat antarabangsa, Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additive (JECFA) telah menjalankan penilaian toksikologi ke atas kandungan PAH di dalam makanan dan mendapati tahap pendedahan risiko PAH terhadapa kesihatan adalah rendah.
Pihak KKM turut memantau kandungan PAH dalam makanan dan berdasarkan penilaian pendedahan risiko yang dijalankan, risiko terhadap kesihatan adalah rendah.


6. Bagaimana mengurangkan PAH dalam penyediaan makanan?
Kandungan PAH boleh dikurangkan dengan cara-cara berikut:
•    Elakkan membakar secara langsung dengan api. Gunakan alas atau balut dengan daun pisang, kertas kerajang (aluminium foil) semasa membakar atau menggunakan kuali.
•    Masak secara perlahan seperti menggunakan api yang kecil atau bara.
•    Buang/kurangkan lemak dalam makanan yang hendak dibakar.


7. Perlukah pengguna menghentikan pengambilan makanan yang dibakar?
Tidak. Kementerian Kesihatan Malaysia menggalakkan orang ramai supaya mengamalkan cara hidup sihat dan makan makanan yang seimbang. Makanan yang dibakar juga boleh diambil secara sederhana.
Pengguna dicadangkan memilih makanan yang kurang berlemak, mengelakkan makanan yang dimasak secara langsung dengan nyalaan api semasa memanggang atau membakar dan memasak pada suhu yang rendah dengan tempoh masa yang panjang.

 

has-been-access-x-times
Pages: 1  2  3  4  5  

has-been-access-x-times